Search
  • Tara Dik

Vind nieuwe manieren om je brood te verdienen

Omdenken biedt perspectief

Ben je al bekend met omdenken van Berthold Gunster? Gunster is er een ster in om in elke situatie mogelijkheden te zien. Hij kijkt naar wat er wél kan. En dat is fijn, want dat biedt perspectief. Precies de aanleiding van de laatste persconferentie van onze premier Rutte, mensen vroegen om perspectief. Dat hebben we nodig. Perspectief is echter iets dat niet alleen buiten jou ontstaat. Perspectief kun je ook zelf creëren.

In deze blog deel ik concrete tips voor het omdenken van jouw werksituatie om jouw talent op andere manieren in te zetten.

Gericht op de toekomst

Minister Wiebes en staatsecretaris Keijzer van Economische zaken zeggen afgelopen zaterdag in een interview met het AD dat het ‘nu de uitdaging is om nieuwe manieren te verzinnen om onze boterham te verdienen’. Dit wordt zo langzamerhand pure noodzaak, omdat deze crisisperiode nog wel enige tijd kan aanhouden en wie weet krijgen we de komende jaren wellicht vaker te maken met perioden van lockdown.

Toch hebben Wiebes en Keijzer makkelijk praten. Punt is namelijk dat wanneer je door deze crisis tegen problemen aanloopt zoals weinig of geen inkomsten, dat het dan vaak een lastige klus is om je gedachten om te buigen van probleem denken (focus op wat niet kan) naar oplossingsgericht denken; kijken naar wat er wel mogelijk is.

De vraag rijst dan ook; Hoe kunnen we dan in de toekomst ons geld verdienen?

De overheid zal niet komen met concrete ideeën over HOE we dit kunnen doen. Dat hebben we zelf te bedenken. De overheid schept kaders en neemt maatregelen op basis van (onderzoeks)data. Het punt is, dat deze data vaak uit het verleden afkomstig zijn, terwijl ondernemers juist baat hebben bij maatregelen gericht op de toekomst. Het komt dus aan op de creativiteit van de mensen zelf; mensen die in staat zijn hun denken om te draaien; mensen met veerkracht.

Veerkracht kan ons helpen te bedenken hoe we op een andere manier waarde kunnen toevoegen aan deze 1,5 meter samenleving en tegelijkertijd daarmee ook een boterham te kunnen verdienen.

Drie tips voor het omdenken van jouw werksituatie

Hoe stimuleer je dan het proces van creativiteit? Dit kun je doen door je zelf (en anderen) de vraag te stellen: In welke situatie kan mijn product/talent nog meer nuttig zijn?

Bij ‘situatie’ kun je bijvoorbeeld denken aan: locatie, sector en context. Hieronder inspirerende voorbeelden van veerkrachtige mensen:

1. Locatie

Bedenk voor jezelf goed of jouw werk van de huidige locatie afhankelijk is. Misschien werkt het nu juist beter vanaf een andere plek. Denk aan online of outdoor. Horeca kan bijvoorbeeld vanaf 1 juni (hopelijk) weer buiten serveren op het terras. Zo zie je nu ook dat de sportscholen aan de slag zijn met het aanbieden van outdoor groepslessen en buiten fitness.

Een ander voorbeeld is de manager die het bilateraal werkoverleg met zijn medewerker liever niet online doet vanwege de sociale beperkingen. Je kunt namelijk vanaf een computerscherm minder goed aflezen van iemands gezicht hoe het werkelijk gaat met die persoon. Deze manager gaat nu naar buiten met zijn collega en maakt een wandeling op veilige afstand. Zo kunnen ze elkaar toch live ontmoeten en de gang van zaken bespreken met wezenlijk contact.

2. Sector

Ga eens na welke sectoren er nog meer zijn waar jouw talent nuttig zou kunnen zijn. Bijvoorbeeld een stand bouwer die werkeloos is omdat de evenementen voorlopig zijn afgelast, nu werkplekken bij kantoren verbouwt naar de 1,5 meter samenleving.

3. Context

Ga na of je jouw talenten kunt benutten in een andere context. Een voorbeeld hiervan is de naaister met een eigen kledingzaak, die vorige week direct aan de slag is gegaan met maken en verkopen van mondkapjes. De tip is hier flexibel zijn en snel inspelen op de nieuwe situatie.

Zo komt de werkloze uitzendkracht er tijdens het thuisonderwijs aan haar kinderen achter, dat het onderwijzen haar goed bevalt. Ze besluit om zich te laten omscholen om in de toekomst werkzaam te kunnen zijn in het basisonderwijs.

Afgelopen zondag werd in het WNL ochtend TV programma genoemd dat stewards en stewardessen deels een medische opleiding hebben genoten en hoe zij wellicht in de zorg hun steentje kunnen bijdragen. Sommige luchtvaart medewerkers hebben dit reeds gedaan en zijn gaan helpen in een verpleeghuis (Zie: https://nos.nl/artikel/2306964-stewards-en-stewardessen-verruilen-vliegtuig-voor-verpleeghuis.html).

Dit zijn voorbeelden van creatief omdenken en handelen. Heb jij zelf een goed voorbeeld van mensen of bedrijven die de crisissituatie wisten om te denken? Deel ze in deze post en inspireer elkaar!

Boeken tips

* Bertold Gunster – ‘Huh?! De techniek van het omdenken’

* Marc de Hond – ‘De fantastische scheve toren van Pisa’ (dit is een fantastisch kinderboek, maar volwassenen kunnen hier ook net zo van genieten en leren omdenken)

Laatste tip: Heb je misschien drempelvrees om het roer om te gooien? Bedenk je dan dat iemand die geen fouten maakt, meestal helemaal niets maakt.

Thanks for sharing en je veerkracht toewensend,

Tara Dik

63 views0 comments

Recent Posts

See All